Psikoterapiler

Aile ve Çift Terapisi

Aile ve Çift Terapisi Nedir?

Aile ve evlilik terapisinin ne olduğunu tanımlamadan önce kimi kaynaklarda farklı isimlerle de anıldığını bilmekte yarar vardır. Bazı kaynaklarda çift ve aile terapisi, çift danışmanlığı, evlilik danışmanlığı veya aile danışmanlığı olarak geçmektedir. Evlilik terapisinde karı-koca ilişkileri üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Aile terapisinde anne, baba, çocuk ve ailedeki diğer kişilerin katıldığı grupça yapılan bir psikoterapi yaklaşımıdır.

Aile ve evlilik terapisi tüm aile üyelerinin davranışlarını ve bu davranışların sadece bireysel aile üyelerini değil, aynı zamanda aile üyeleri arasındaki ilişkileri de ele alan bir psikoterapi biçimidir. Kısaca üyeleri, evli veya beraber yaşan, çift olan psikolojik danışma biçimi olarak ifade ederiz.

Aile ve Çift Terapisi Ne Değildir?

Aile ve çift terapisi sanılanın aksine arkadaş sohbeti, öğüt verme ya da sadece dert dinleme değildir. Faydalı olduğu bilimsel yöntemlerle ispat edilmiş tekniklerin bir süreç içinde uzmanların eşliğinde uygulanmasını içermektedir.

Aile ve Çift Terapisinin Amaçları Nelerdir?

Evlilik danışmanı amaçları arasında eşler arasında yaşanan problemleri fark etmek ve ilişki dengesinin yeniden düzenlemesi üzerine çalışmalar yapmak yer almaktadır. Eşler birbirlerine karşı zaman zaman olumsuz yargılar besleyebilmekte ve bu olumsuz yargıları davranışa dökerek eşlerine kırıcı olabilmektedirler. Bu nedenle terapistin empati, dinleme, uyum gibi beceriler kazandırmasına yönelik çalışmaları partnerler arasındaki etkileşimin iyileştirilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Aynı zamanda eşlerin birbirlerine yönelik kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz algı, beklenti ve varsayımları vardır. Fakat tüm bunlar her zaman farkında olunmayabilir ve davranışa farklı biçimlere yansıması sonucunda tartışmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle evlilik danışmanları, evlilikte yaşanan benzeri durumlarda danışan ile içsel süreçleri keşfedilmesini amaçlanmaktadır.

Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

  Evlilik ve aile terapisi çiftlerde ilişki zorlukları, çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı sorunlarında, evlilik içi problemlerde, çocuk, ergen ve erişkin davranış bozuklukları, ebeveynlik sorunları, ailede hastalık ve sakatlık, ayrılma, boşanma ve üvey aile hayatı, anoreksiya, blumia ve diğer yeme bozuklukları, çocuklara bakım, evlat edinme, akrabalık bakımı, aile içi şiddet, ihmal ve istismar varlığında, kendi kendine zarar vermek, uyuşturucu ve alkolü kötüye kullanımlarında, yas, kayıp ve travma etkilerinde, yaşlanma ve diğer yaşam döngüsü değişikliklerinde yaşanan sıkıntı ve benzeri zorluklar yaşayan bireyler yararlanabilmektedir. 

Aile ve Çift Terapisine Ne Zaman Başvurulmalı?

Aslına bakılırsa bilinenin aksine aile ve çift terapisine başvurmak için sıkıntılı bir evlilik içinde olmanız gerekmez. Evlilik öncesinde nişanlılık ilişkileri, eş seçme, evlenme, evlilikte karı-koca ilişkileri gibi konularda, uzun dönemli ciddi ilişkilerde de evlilik terapisine ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda ilişkileri sağlam olan birçok çift ilişkilerini daha da geliştirmek veya çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla evlilik danışmanlığı almaktadır.

Bazı evliliklerde tartışma olmasa da ihmal söz konusu olabilmektedir. Çözüme kavuşmayan sık tartışmalar, olumlu duyguların kaybı, arkadaşlık, seks ve hareketliliğin azalması evlilikte bozulmaları beraberinde getirmektedir. Bu ve benzeri durumlarda evlilik ve aile danışmanlığına başvurulabilmektedir.

Psikolog Ecrin Gül Başar
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı