Uncategorized

BAĞLANMA STİLİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Yetişkinliğimizde bağlanma stilimiz, partner seçimimizden, ilişkilerimizin nasıl gittiğine kadar, tüm sosyal ve duygusal ilişki dinamiklerimizi etkiler. İnsan ilişkilerini hepimiz ilk ilişkilerimizden  öğreniriz. Ebeveynlerimiz ya da ilk bakıcılarımızla kendi bağlanma stilimizi anlamak, ilişki problemlerimizin kökenini bulmamıza yardımcı olacaktır. İdeal olarak ebeveynler çocukların güvenliğini ve korunmasını sağlarlar,  çocuklarda gerekli ihtiyaçları karşılandığı için ebeveynlerine güvenmeyi öğrenirler.  Ebeveynler çocukların rahatını sağlarlar,  onlar üzüldüğünde,  korktuğunda sakinleşmelerine yardımcı olurlar. Bunun sonucunda da çocuklar ebeveynleri ile güvenli bir duygusal temele sahip bağ kurarlar.  Sonrasında çocuklar ebeveynlerinin onların güvenliğini sağlayacağını bilerek güven içinde dünyayı keşfederler. Biliyoruz ki insanların birbirlerine ihtiyaçları vardır ve bağlanmak zorundadırlar hayatta kalmamız buna bağlıdır.  Yetişkin birer birey olduğunuzda bile başkalarına bağlı olmanız sağlıklıdır. İnsanlar ile sağlıklı ve güvenilir bağlar kurduğumuzda daha mutlu,  verimli ve başarılı oluruz.  “Her şeyi yalnız yapmak zorunda değiliz, hiçbir zaman yapmak zorunda olmadık.”  Brene Brown

Üç parça temel bağlanma stili vardır:  Güvenli bağlanma, Kaçıngan bağlanma ve Kaygılı bağlanma stillerini aşağıda göreceksiniz.

Güvenli Bağlanma

Genelde orta nokta civarında tavırları olan, abartısız bir profilden insanlarla yakın ilişkiler kuran,  onlara bağlı olmaktan dolayı rahat hisseden, baskın, arkadaş canlısı bireylerdir. Sevgi dolu yakınlıktan korkmayan genellikle ilişkilerinden memnun insanlardır.  Şefkat göstermede zorlanmaz, trip atmaz, dram yaratmazlar. Diğer  stillerdeki  bireylere göre daha arkadaşça, duyarlı, destekleyici, içten, yardımsever, dengeli ve daha az cezalandırıcı bireylerdir. Kendilerini sevilmeye layık bulurlar ve başka kişilerin de genellikle destekleyici olduğuna inanırlar. Güvenli bağlanan yetişkinler bir problemle karşılaştıklarında çevrelerinden yardım alarak bu durumdan kurtulmayı başarabilirler.

Kaygılı Bağlanma

İçten, baskın, vicdanlı, nevrotik, sosyal etkileşimde arkadaş canlısı ve fazla kendini açan bireyler bu başlık altında yer almaktadır. Kaygılı bağlanan bireylerdeki en baskın özellik kendine güven eksikliğidir. Hem reddedilmekten hem terkedilmekten çok korkmaktadırlar. Eşlerine karşı öfke ve kıskançlık besleme eğilimindedirler. Bu kişilerin ebeveynleri ile geçmiş ilişkileri de henüz yerine oturmamıştır. Kaygılı bağlanan bireyler kendi bağlanma gereksinimlerinin karşılanmadığını, ebeveyninin sevgisi ve onayını yeterince kazanmamış olduklarına inanmaktadırlar. Bu kişilerin anne babaları gözlendiğinde gerçekten tepkilerini tahmin etmek kolay değildir. Bazen sevgi dolu ve sıcak iken bazen de reddedici olabilmektedirler. Samimiyete ihtiyaç duyarlar  ve gösterilen samimiyet hiçbir zaman yeterli gelmez. Terk edilme korkusu hayatın odak noktasıdır. Hızlı bağlanma elimi vardır ve partneri soğuk davrandığında bir şey yanlış yaptığından endişe duyar. Farklı ruh halinden çok etkilenir, tartışma anında konuşmak yerine tepkisel ve sonradan pişman olacağı davranışlarda bulunur. Partnerinin onu gerçekten sevip sevmediğini veya kendinin sevilecek biri olup olmadığını sık sık sorgular.

Kaçıngan Bağlanma

 Ebeveynleri muhtemelen uzak soğuk ve tepkisizdi bunun sonucunda daha bağımsız ve kendine güvenen değişken insanlara bağlanmak  istemeyen biri oldular. Yakın ilişkilerde kaçıngan bağlanma stilindeki bir bireye boğucu hissettirebilir ve bağımsızlığını tehdit edecek gibidir.  Kendine ayıracak daha çok zamana ihtiyaç duyarlar. Bağlanmaya karşı koyabilirler. Partnerinin duygusal ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlandığı gibi almakta da zorluk çeker. Tek bir partnerle yakınlık kurmak yine bağlanmanın gerçekleşmedi yüzeysel tek gecelik ilişkiyi tercih eder. Partneri ile ayrı iken özler bir arada iken de kaçma isteği duyar.

Bağlanma Stili Neden Önemli?

Bağlama teorisi; anneler ve bebeklerle çalışan John Bowlby’nin çalışmaları ile ortaya çıkmıştır fakat şimdi fark ediyoruz ki bağlanma stili yetişkin romantik ilişkilerimizde de rol oynuyor. Bağlanma biçimimizde kendimiz hakkındaki inançlarımızı bulma umuduyla yeni insanlarla defalarca deneriz. Bu durum sıklıkla aynı ilişki düzenlerine saplanmış hissetmenizin sebebidir. Bağlanma stilinizi anlamak daha tatmin edici ilişkilere sahip olmak için ne yönde değişebileceğinizi anlamanıza yardımcı olur.

 Nasıl Güvenli Bağlanan Biri Olabilirim? 

  1. Bağlanma biçiminizi fark edin. Kaygılı ve kaçıngan davranışlarınızın farkında olmaya başlamanız ilk adımınız olacaktır.
  2.  Neye ihtiyacınız olduğuna ve ne hissettiğinize dikkat edin.
  3.  İlişkiye dair ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi partnerinize açıkça belirtin.
  4.  Kendinizi hakkında iyi hissettirecek şeyler yapın.
  5.  Güçlü yanlarınızı ve başarılarınızı kabul edin.( bir terapistten destek alın)
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı