Uncategorized

HANGİ MESLEK BANA UYGUN?

Hayatta bir gün bile çalışmadım, hepsi keyiften ibaretti. (T.Edison)

Geçtiğimiz ay üniversite sınavı yapıldı ve bir çok gencimiz heyecanla sonuçları bekliyor. Hangi okulu kazanacak , hangi mesleği yapacak yanıtsız bir çok soru var zihinlerde…Aslında ülkemizde ki iş olanakları onları okul bitirince garanti olan meslekleri seçmeye itiyor. Bazıları yaşamları boyunca sevmeyeceği işleri yaparken bazıları biraz daha mutlu oluyor. Bu ay ki yazımızı gençlerimize biraz olsun ışık tutmak için hazırladım.

Meslek tercihi bir gelişim süreci içerisinde kişinin önce ne olacağına karar verme aşamasıyla başlayan, onun karar verdiği meslek hakkında bilgi edinme ve kendi yeteneklerinin seçtiği mesleğe uygunluğunu gözlemleme ve son olarak onun seçtiği meslek hayatında yaşama ve çalışmasını kapsayan uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreç içerisinde kişi, seçtiği mesleklerden ilgi, yeterek ve değerlerine uygun olmayanları ayıklayacak kendi beklentilerine cevap verecek en doğru mesleği seçmeye çalışacaktır. İşte tam bu noktada okullarda yapılan mesleki rehberlik çalışmaları önem kazanmaktadır.

Kendisine uygun meslek seçen bireylerin işlerini severek yaptığını, mesleklerinde ilerlediklerini böylece hem mutlu hem de verimli bir hayat yaşadıklarını söyleyebiliriz. Mesleğini sevmeyen kişilerin ise huzursuz – mutsuz oldukları, mesleklerinden haz almadıkları ve hemen her fırsatta mesleklerini değiştirme gayreti içinde oldukları bilinmektedir. Bu durum meslek seçiminin tesadüflere bırakılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu göstermektedir. Bilindiği gibi meslek seçimi birçok problemin yaşandığı ergenlik dönemine rastlamaktadır. Bu dönemde ergenin yaşadığı kararsızlık, atlattığı büyüme ve gelişme krizleri, dünyayı değiştirme ümidi, yaşadığı ortamdan uzaklaşma arzusu ve macera isteği gençlerin meslek tercihlerini etkilemektedir.

            Ergenlik döneminde sıklıkla hayali kurulan bu mesleklere “ergenlik meslekleri” ya da “kaçış meslekleri” adı verilmektedir. Ergenler bir taraftan bu “kaçış mesleklerinin” hayalini kurarken diğer taraftan gerçekçi olmanın daha mantıklı olacağının farkına varırlar. Ergenler bu dönemde “Pilot olmak benim hayalim, ama bu hayalimi gerçekleştiremezsem hangi mesleği seçmeliyim?Acaba mühendis mi olsam yoksa öğretmen mi?” şeklinde büyük gel – gitler yaşarlar. Yeteneklerinin ve ilgilerinin farkında olan ergenler bu kritik süreci fazla zorlanmadan atlatırken, kendilerini yeteri kadar tanıyamayanlar ise bu dönemde büyük bir kararsızlık yaşarlar.Gençlerin yaşadığı bu karmaşaya bir de sınav stresi ve ebeveyn baskısı da eklenince, gençler iyice paniklemekte ve meslek seçimini sağlıklı bir şekilde yapamaz hale gelmektedirler.  

Meslek Seçerken önemli noktalar:

  • 1.Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi
    (Ben neler yapabilirim?)
  • 2.İlgi Alanlarının Belirlenmesi
    (Ben neleri yapmaktan hoşlanırım?)
  •  3.İş Değerlerinin Belirlenmesi
    (Ben ne istiyorum?)
  •  4.Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi
    (Karakterim nasıl?)

“Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa çalışmış olmazsınız.”                                                                                                                                                                                                      KONFİÇYUS

Meslek Seçiminde Hangi Hatalar Yapılır?

  • Kariyer getirisine bakarak meslek seçmek
  • Arkadaş gurubunun yöneldiği mesleği, onlardan ayrılmamak için seçmek
  • Sınavdan alınan puan yetiyor diye, istenmeyen bir mesleğe yönelmek
  • Şehire göre okul veya bölüm tercihi yapmak
  • Toplum tarafından ilgi gören mesleklere yönelmek yanlış
  • Para odaklı tercihler yapmak sık yapılan yanlışlardır.

Meslek seçimi konusunda daha iyi kararlar verebilmek için geliştirilmiş bazı anket ve testler vardır;

Mesleki Eğilim Belirleme Envanteri

Holland Meslek Envanteri

Kendini Değerlendirme Eğitimi

Akademik Benlik Kavramı Ölçeği

Kuder İlgi Alanları Seçimi Envanteri vb

Bu anket ve ölçekler kullanılarak gençlerin kariyer yolunun belirlenmesine yardımcı olunur.

Gençlerimize ;

 “Başarı her zaman mutluluğu getirmez ama mutluluk her zaman başarıyı getirir. sloganıyla yola devam etmelerini öneririm ……

.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı