Uncategorized

PANİK ATAK VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

Panik atak ortada gerçek bir tehlike yokken aniden yükselen, korku ve endişenin yoğun yaşandığı, fiziksel belirtilerin ortaya çıktığı bir ataktır. Bu ataklar oldukça korkutucu ve rahatsız edici olabilir. Terleme, hızlı nefes alıp verme, kalp atışlarının hızlanması, titreme, baş ağrısı gibi birçok fiziksel belirti ortaya çıkabilir. Panik atak geçiren kişi genellikle kontrolü kaybedeceğini, aklını yitireceğini ya da kalp krizi geçirdiğini ve ölebileceğini düşünerek büyük bir korkuya kapılabilir. Duygularınızın ve düşüncelerinizin farkına varıp kontrol altına almak panik atakların yoğunluğunu ve hayatınızdaki etkisini azaltabilir. Paniğin bedeninizde nasıl semptomlar ortaya çıkardığını fark edin. Panik atak, bedeninizin size bir tehlike olduğunu ve kaçmanız ya da savaşmanız gerektiğini söylemesidir. Eğer ortada gerçek bir tehlike ve tehdit yoksa bu durum bedeninizin yanlış alarm verdiği anlamına gelir. Bedeninizdeki semptomların ortaya çıkmaması için uğraşmak değil, onlara verdiğiniz anlamları yeniden yapılandırmak uzun vadede rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Koşmak, zıplamak, kaygılanmak gibi birçok farklı neden hızlı nefes alıp vermeye yol açabilir. Nefesinizin hızlandığını fark ettiğinizde bunun fiziksel bir problemden kaynaklandığını düşünmeden önce farklı nedenleri de gözden geçirin. Nefes egzersizleri ve farkındalık teknikleri sakinleşmenize yardımcı olabilir. Panik atak hakkında paniğe kapılmak kaygı döngüsünü besler. Kendinize panik atakların zor olduğunu ama fiziksel olarak size zarar vermediğini hatırlatın. Yaşadığınız durumun bedeninizin tehlikede olduğunuzu düşündüğü için yanlış alarm vermesinden kaynaklandığını hatırlayın. Düşüncelerinizin farkına varıp kontrol altına aldığınızda bu durumda baş etmeniz ve günlük hayatınıza devam etmeniz kolaylaşır.

Bedeninizin alarm sisteminin yanlış zamanda da olsa harekete geçmiş olduğunu ve her şeyin normale dönmesinin biraz zaman alabileceğini kabul edin. Hormonlar ve sinir sistemi bir kez harekete geçtikten sonra normale dönmeleri zaman alır, bunu tıpkı hızlı giden bir trenin tamamen durmasının biraz süre almasına benzetebiliriz. Yaşamakta olduğunuz durumun ne olduğunu dile getirin, duygularınızı doğrulayın ve onaylayın. Panik atağın bir noktada biteceğini, sonsuza kadar sürmeyeceğini kendinize hatırlatın. Başlatmak ve bitirmek sizin kontrolünüzde değil, ancak duygularınızın ve düşüncelerinizi ve beden semptomlarınızı bastırmak yerine onları kabul etmek ve doğru şekilde anlamlandırmak sizin kontrolünüzde. Birçok kişinin hayatı boyunca birkaç panik atak geçirmesi olasıdır ve bu öneriler panik anını daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir ancak panik atakların tekrarladığı, bir sonraki atağın geleceği düşünülerek yoğun kaygı yaşandığı ve işlevselliğin bozulduğu durumda Panik Bozukluk yaşıyor olabilirsiniz. Panik atak ve kaygı günlük hayatınızı ve işlevselliğinizi etkiliyorsa bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız önemle tavsiye edilir.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

Ani tuvalet ihtiyacı,

Ateş basması

Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,

Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması

Terleme,

Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma.

Soluğun kesilmesi

Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma

Uyuşma ya da karıncalanma

Üşüme, ürperme ya da ateş basması

Bulantı ya da karın ağrısı

Titreme ya da sarsılma

Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme

Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu

Ölüm korkusu

Bir panik atakta yukarıdaki semptomlardan en az dört tanesi aynı anda gözlemlenir. Daha azının gözlemlendiği durumlara ise kısıtlı panik atak adı verilir. Durumun şiddetine göre panik atak sayısı değişebilir. Bazı bireyler ayda bir defa bu duruma maruz kalırken, diğer bireyler haftada birkaç defa panik atak geçirebilir.

Tedavi Yöntemi

Panik atak tedavisinde bazı medikal ilaçlar ve psikoterapi tekniği kullanılır. Panik atak tedavisinde bazı vakalarda ilaçla birlikte, bazılarında ise tek başına psikoterapi uygulanabilir. Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi sırasında kişiyle panik atak sırasında neler yapılabileceği, bu durumla nasıl başa çıkılabileceği ve panik atakların nasıl önlenebileceği gibi konular konuşulur. Panik atak tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olan Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde kişi, panik ataklardan tamamen kurtulabilir.

AİLE DANIŞMANI / İLAYDA COŞKUN

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı